Од далечниот Балтик до нашиот Отворен Балкан – лекции и поуки од Балтичкото собрание(регионална организација)

Балтичките земји (Естонија,Латвија и Литванија)нудат многу поучни историски лекции. Една од нив секако е лекцијата за регионално поврзување, која ги премостува индивидуалните разлики во интерес на општото добро. Ова поврзување … Read More

Колумна : Младинската перспектива помеѓу статистиката и реалноста

Македонската јавност, ограничена со партиски и политички позиции, често се обидува да го заобиколи решението на одреден општествен проблем со спуштање на тој проблем на партиско ниво. Дискусијата за проблемот … Read More

ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА НА ЕГИПКАНИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА ОГРАНИЧЕНО СЕ ПОЧИТУВААТ, ВРЕМЕ Е ЗА НИВНА ЦЕЛОСНА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА

ОТВОРЕНО ПИСМО ПО ПОВОД 10 ДЕКЕМВИ-МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН АН ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА Човековите права и слободи, кои во суштина се и столбот на ДЕМОКРАТИЈАТА и нејзините вредности,. за жал, во Македонија, особено … Read More

Демир Далип – ВОНРЕДНА ВЕСТ: СДСМ САКА ДА МЕ ЛИКВИДИРА, СЕ ПЛАШАМ ЗА МОЈОТ ЖИВОТ И ЖИВОТОТ НА МОИТЕ НАЈБЛИСКИ

ВОНРЕДНА ВЕСТ: СДСМ САКА ДА МЕ ЛИКВИДИРА, СЕ ПЛАШАМ ЗА МОЈОТ ЖИВОТ И ЖИВОТОТ НА МОИТЕ НАЈБЛИСКИ- ГИ ИНФОРМИРАВ ОБСЕ И АМБАСАДИТЕ НА ГЕРМАНИЈА, ФРАНЦИЈА, ИТАЛИЈА КАКО И СИТЕ МЕГУНАРОДНИ … Read More

Земон : „Воведувањето на етничкиот идентитет во личните карти е вовед во би-етнички апартхејд“

„Воведувањето на етничкиот идентитет во личните карти е вовед во би-етнички апартхејд“ Деновиве јавноста во Македонија повторно се вознемирува со една мултикултуралистичка тема, овој пат со Предлог законот за измена … Read More