Цветан Мицкоски од Далјан го фати Крстот

Прв пат светиот крстот не го фати Варошанец ,чесниот крст од езерските води го извади Цветан Мицкоски кој живее во  Охрид населба Далјан но потекло е од село Белчишта .

Желбата да го фатам крстот ми се исполни после 20 години редовно скокајки по крстот , многу сум среќен денес што го фатив крстот . За многу годинини да е празникот изјави Мицкоски

 

Kumovi_Vodici

 Фаќањето на чесниот крст не е наместено, чесниот крст отиде во рацете на најсреќниот капач во осветените езерски води изјави Зоран Милески .

luge po krstot

Денес традиционално се делеше топла ракија и вино , исто така имаше и музички настап од ансамблот Билјана , славата продолжува во Св.Софија  каде фаќачот на крстот традиционално со неговото семејство и пријателите e пречекан од кумовите и градоначалникот  .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *