Прличеви Беседи 2018

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА ЈУБИЛЕЈОТ: 125 ГОДИНИ ОД СМРТТА НА ГРИГОР ПРЛИЧЕВ, ВО РАМКИТЕ НА ГОДИНЕШНАТА МАНИФЕСТАЦИЈА „ПРЛИЧЕВИ БЕСЕДИ“

ПРОГРАМА:

05.02.2018 година (понеделник )

12.45ч.
• Изложба на ликовни уметници од Република Македонија
Место: НУ Центар за култура „Григор Прличев“ – изложбен салон

13.00 ч.
• СВЕЧЕНОСТ ПОСВЕТЕНА НА ЛАУРЕАТОТ НА НАГРАДАТА ”ГРИГОР ПРЛИЧЕВ” ЗА НАЈДОБРА ПОЕМА ЗА 2017 ГОДИНА

– Музичка изведба на ученици од ОМУ “Методи Патче”;
– Обраќање на директорот на НУ Центар за култура „Григор Прличев“;
– Обраќање на претставник на Општина Охрид ;
– Претставување на наградената поема “Клучевите”;
– Артистичка изведба на делови од наградената поема (Андријана Тодороска и Павел Маслов);
– Врачување на Повелбата за најдобра поема за 2017 година
– Свечено обраќање на лауреатот : доц. д-р Гордана Стојаноска
Место : НУ Центар за култура „ Григор Прличев“

06.02.2018 година (вторник)

10.00 ч.
• Панихида и полагање цвеќе на гробот на Григор Прличев
Место : Гробот на Григор Прличев

11.00 ч.
• Полагање цвеќе пред спомен – обележјето на Григор Прличев
Место: Училиштен двор на ОУ „Григор Прличев“

11.30 ч.
• Полагање цвеќе пред спомен – обележјето на Григор Прличев
Место: НУ Библиотека „Григор Прличев“

12.00 ч.
• СТИХОВИ И ЗВУЦИ ЗА ПРЛИЧЕВ
-Обраќање на градоначалникот на Општина Охрид, д-р Јован Стојаноски;
– Беседа за Прличев: проф. д-р Виолета Пирузе – Тасевска;
-Културно – уметничка програма.
Место : Спомен- куќа на Григор Прличев

13.00 ч.
• Промоција на книгата “ Сага за Охрид”од Валентина Неловска
Промотори : проф. д-р Павле Митрески и м-р Милчо Јованоски
• Традиционална Охридска визита
Место: НУ Библиотека „Григор Прличев “

19.00 ч.
• Свечена приредба по повод патрониот празник на ОУ „Григор Прличев“
Место: НУ Центар за култура „Григор Прличев“ – голема сала

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *