Јубилеј: 140 години од рагањето на Христо Узунов и Патронен празник на ОУ “Христо Узунов”


ОПШТИНА ОХРИД, ОУ “ХРИСТО УЗУНОВ” И НУ ЗАВОД И МУЗЕЈ – ОХРИД, ВЕ ПОКАНУВААТ НА СВЕЧЕНОСТИТЕ ПО ПОВОД ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО НА ЈУБИЛЕЈОТ : 140 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО И ГОДИШНИНАТА ОД ХЕРОЈСКАТА ПОГИБИЈА НА ВОЈВОДАТА ХРИСТО УЗУНОВ

 

ПРОГРАМА

21.04.2018 г. (сабота)

17.00 часот

• Интернационален младински фолклорен фестивал во чест на Христо Узунов
Место : просторот помеѓу ТЦ Амам и спортската обложувалница “Спорт лaјф”

 

 

23.04.2018 г (понеделник)

10.00 часот

• Полагање цвеќе пред спомен – обележјето на Христо Узунов

Место : ОУ Христо Узунов
(училиштен двор)

11.00 часот

• Свеченост по повод одбележувањето на Јубилејот : 140 години од раѓањето на Христо Узунов;
– Документарен видео – запис од режисерот Илија Пиперкоски;
– Историски час посветен на животот и делото на Христо Узунов – проф. д-р Павле Митрески;
– Културно – уметничка програма.
Место : Општина Охрид (голема сала)

18.30 часот

• Изложба на ликовни творби од учениците од ОУ “Христо Узунов”
Место : НУ Центар за култура “Григор Прличев” (изложбен салон)

19.00 часот

• Свеченост по повод Патрониот празник на ОУ ”Христо Узунов”
Место : НУ Центар за култура “Григор Прличев”

 

 

24.04.2018 г. (вторник)

09.00 часот

• Полагање цвеќе пред спомен – обележјето на Христо Узунов
Место : Градски парк

11.00 часот

• Панихида и полагање цвеќе на гробот на Христо Узунов
Место: с. Цер (Кичево)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *