БАКРАЧЕСКИ:ПРЕКИНУВАЊЕТО НА ШКОЛУВАЊЕТО Е РАСКИНУВАЊЕ НЕ САМО СО СЕБЕ ТУКУ И СО ОВАА ЗЕМЈА

На првиот школски ден, градоначалникот Никола Бакрачески во охридската гимназија “Св. Климент Охридски“  се обрати и до сите средношколци од градов и им укажа на значењето на образовниот процес и стекнувањето на знаење кое понатака помага во успешно отворање на сите животни врати.  

Денес би сакал да се фокусирам на одговорноста што
секој од вас ја има за вашето образование. Сакам да
започнам со одговорноста што треба да се има за себе.
Секој еден од вас е добар во нешто. Секој еден од вас има
нешто да понуди. И вие имате одговорност да откриете што е
тоа. Тоа е можност што образованието може да ви ја
обезбеди. Можеби би можеле да бидете добар писател _
можеби дури и доволно добри да пишувате книга или статии
во весник – но не би можеле да го знаете тоа , додека не го
напишете тоа на хартија на вашиот час по Македонски јазик.
Можеби би можеле да бидете иноватор или пронаоѓач _
можеби дури и доволно добри за да се носите со следниот
iPhone или нов лек или вакцина – но не би можеле да го
знаете тоа , додека не се направи проект за вашиот час по
наука. Можеби би можеле да бидете градоначалник или
пратеник или судија во Врховен суд, но не би можеле да
знаете се додека не се приклучите на студентите на владата
или на дебатниот тим.И без оглед на она што сакате да правите во вашиот
живот – јас ви гарантирам дека ќе ви треба образование за
тоа. Дали сакате да биде лекар, или учител , или можеби
полицаец ? Сакате да бидете медицинска сестра или
архитект , адвокат или член на нашата армија ? Ќе ви треба
добро образование за секоја од овие професии. Не може да
се откажете од учењето и просто само да добиете добра
работа. Морате да се трудите за тоа, да се обучувате за тоа
и да учите за тоа. И ова не е само важно за вашиот сопствен живот и
вашата иднина . Она што вие ќе направите денес со вашето
едукација, ќе ја одлучи ни повеќе ни помалку туку иднината
на оваа држава. Она што вие го учите на школо денес, ќе
одреди дали ние како нација можеме да се носиме со нашите
најголеми предизвици во иднината на оваа земја. Она што го
учите во училиште денес ќе утврди дали ние како нација
може да ги исполниме нашите најголеми предизвици во
иднина. Ќе треба да поседувате знаење и вештини за
решавање на проблеми што вие ги учите во научните
предмети и математиката за да се излечат болести како ракот
и СИДА-та , да се развијат нови технологии за добивање на
енергија и да се заштити нашата животна средина.
Потребен ви е широк поглед и вештини за критичко
размислување кои ги добивате низ историјта и социјалните
предмети, во борбата против сиромаштијата и
бездомништвото , криминалот и дискриминација, и за да ја
направите нашата земја да биде пофер и послободна. Ни
треба креативност и генијалност која ќе ја развивате во сите
предмети за да изградиме нови компании кои ќе создадат
нови работни места и ќе ја зголемат нашата економија. Треба
секој еден од вас да ги развие своите таленти , вештини и
интелект за да може да помогне во решавањето на нашите
најтешките проблеми. Ако не го сторите тоа – ако го прекинете
школувањето – вие не сте раскинале само со себе, туку сте
раскинале со нашата земја,
 рече Градоначалникот Бакрачески,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *