Охридските Роми го прославија Денот на Ромите 8 Април

Во рамките на општина Охрид 8 Април не се одбележа во општина Охрид но со свечена манифестација Охридските Роми присуствуваа во Гостиварскиот ресторан Албис каде заедно со останатите роми од Р.Македонија го прославија 8 Април .

IMG_20170409_201150_396

8 Април е прогласен за Меѓународен ден Ромите на Првиот светски конгрес на Ромите одржан во 1971 година во Лондон. Тогаш е усвоено ромското знаме, песната „Ѓелем, ѓелем“ е прифатена како ромска химна и е утврдено сите дијалекти на ромскиот јазик да бидат рамноправни.

Честитки до Охридските Роми .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *