ГРАДОНАЧАЛНИКОТ БАКРАЧЕСКИ ПРИСУСТВУВАШЕ НА ОСВЕТУВАЊЕТО НА КОНАЦИТЕ ВО ЗАУМ

На верската  церемонија и богослужба со која чиночалствуваше митрополитот Охридски и Македонски и поглавар на Македонската православна црква – Охридска архиепископија Г.Г. Стефан, во сослужение со митрополитот Дебарксо – кичевски Тимотеј и митрополитот Повардарски Агатангел, денеска беа осветени новите конаци кај црквата Света Бородица Заумска во Заум. На осветувањето на возобновените конаци на  црквата „ Св. Богородица Захумска“ присуствуваше и градоначалникот Никола Бакрачески.

Со возобновување на конаците во Заум, како што беше речено, ќе се возобнови црковниот живот во ова светилиште каде во минатото имало активен монашки живот, Православниот храм во Заум, кој е заштитен со закон како вредно културно наследство, има исклучителна важност и големо научно значење, бидејќи тука долги години  се вршени истражувања на домашни и странски експерти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *