Фото : Традиционалниот бадников оган во Куратица

Традиционално вечерва како и секоја година на средсело Куратица се запали бадниковиот оган

kuratica ogan  2 kuratica ogan 1

Со пита со париче, овошје, ореви, костени,топла ракија и вино пред присутните во Куратица беше запален големиот бадников оган во пресрет на Исусовото раѓање-Божиќ .
Утре наутро младите коледарчиња низ Куратица , со коледарски песни го најавуваат Бадник, предвесникот на Божиќ. Тие ке тропнат низ повеќето куќи во Куратица каде од страна на домаќинките ќе бидат пречекани и дарувани.

Бадниковиот оган ќе гори се до Василица до одржувањето на Курајчкиот карневал, кој е од традиционален карактер на ова поднебје.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *