ЌЕ СЕ ПРАЗНУВА 8 ДЕКЕМВРИ – ДЕНОТ НА ЗАШТИТНИКОТ НА ОХРИД – СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ

8 ДЕКЕМВРИ –ДЕНОТ НА ЗАШТИТНИКОТ  НА  ОХРИД  СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ

ПРОГРАМА 2015

 

  1. декември   2015 година (петок) 12.00 часот

Промоција   на:
–    Монографија за црквата  Св. Никола  Чудотворец
–    Мапа на фрески  на цркви од Охрид, од  м-р Ленче Мојсовска –советник, историчар и конзерватор Место :  Куќа на Уранија

  1. декември 2015 година  (сабота)

10.45 часот
Осмодекемвриски  атлетски  крос во чест на свети Климент, по Кеј „Македонија“ од х. „Гарден“ до Градско пристаниште
Mесто: Градско пристаниште (пристигнување на учесниците)
11.45 часот
Финален натпревар во футсал
Место: Спортски центар „Климент Колевски“

 

  1. декември 2015 година (недела)

13.00 часот
Младите во чест на свети Климент – Хепенинг Место:  Градски плоштад „Св. Климент Охридски“

  1. декември 2015 година (понеделник)

16.00 часот
„Сите кон Свети Климента“ – групно поаѓање кон Светиклиментовата црква на Плаошник
Место : Градски плоштад  „Св. Климент Охридски“
18.00 часот
Свечена приредба по повод патрониот празник  на ОУ  „Св. Климент  Охридски“
Meсто : НУ Центар за култура  „Григор Прличев “
18.30 часот
Свечена приредба  по повод  патрониот празник на ОСУ „Св. Климент  Охридски”
Meсто : ОСУ „Св. Климент Охридски“

  1. декември  2015 (вторник) 09.30 часот

Поклонение пред моштите на св. Климент Охридски Место : Светиклиментова  црква  на Плаошник
10.30 часот
Полагање свежо  цвеќе  на споменикот на Св. Климент Охридски
Место :  ОУ „Св. Климент  Охридски“
12.00 часот
Полагање свежо цвеќе на споменикот на  Св. Климент
Охридски
Место :  Градски  плоштад  „Св. Климент Охридски“
18.00 часот
Традиционална  изложба  на Фото клуб  „Охрид“ Место : НУ Центар за култура  „Григор Прличев“, изложбен салон
18.30 часот
Традиционална  изложба  на  роднокрајни  ликовни уметници
Место: НУ Центар за култура  „Григор Прличев“, галерија
19.00 часот
СВЕЧЕНА АКАДЕМИЈА  ВО ЧЕСТ НА СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ  – ЗАШТИТНИКОТ НА ОХРИД Место : НУ Центар за култура  „Григор Прличев“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *