ОХРИД ВО УЛОГА НА ДОМАЌИН НА ЗАЕДНИЧКИОТ КОНСУЛТАТИВЕН КОМИТЕТ ПОМЕЃУ ЕВРОПСКАТА УНИЈА И РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

Градоначалникот на Охрид, Никола Бакрачески, во улога на домаќин ги поздрави учесниците на „Заедничкиот консултативен комитет помеѓу ЕУ и Република Македонија“ што денес се одржува во Охрид а во организација на Регионалниот комитет на Европската Унија и Заедницата на Единиците на Локална Самоуправа
Градоначалникот на општина Аеродром, Ивица Коневски, во улога на ко- претседавач на Заедничкиот консултативен комитет СЕ заблагодари на општина Охрид за логистичката поддршка околу реализација на средбата, истакна дека локалните финансии се главна тема на дискусија на овој работен состанок.

ZELS_Evrepska_4855

Градоначалникот на град Скопје, Коце Трајановски ,кој е и претседател на Заедницата на Единиците на Локална Самоуправа се осврна на важноста од децентрализација на власта и на значењето и улогата на Заедницата на Единиците на Локална Самоуправа. Градоначалникот на Ресен, Ѓоко Стрезовски, подвлече дека во сите општини во Република Македонија има напредок во однос на градење и подобрување на инфраструктурата.

ZELS_Evrepska_4856

Пред присутнте на „Заедничкиот консултативен комитет“ помеѓу ЕУ и Република Македонија што годинава се одржува по 12 пат, свое обраќање имаа и Заменик министерот за локална самоуправа на Р. Македонија, Љупчо Пренџов, ко- претседавачот на ЗКК од Белгија, Жан Франсоа Истасе, градоначалниците на Гевгелија и општина Боговиње, Иван Франгов, и Хазби Идризи.

ZELS_Evrepska_4851

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *