БУКОВО ВО ПОЖАР

Охрид, 3. август 2023 (ОХРИДВЕСТ)

Само два дена откако службите на ЈП „Охридски Комуналец“ се соочија со претходното опожарување, нов пожар засегнал депонијата „Буково“.

На 1. август 2023 година, охриѓани испраќаа фотографии по охридските медиуми кои укажуваа дека  гори  јавното градско сметиште познато како “Буково”.

Екипите на ЈП „Охридски Комуналец“ работат непрекинато за санирање на опожарениот дел, при што се користат алги за задушување на огнот, како и специјална механизација за затрупување на опожарениот дел со земја.
Меѓутоа, ветерот шири чад од пожарот насекаде, што предизвикува дополнителни предизвици за гасење.

Државниот инспекторат за животна средина истакнува дека причините за горењето  на депонијата може да се поврзани со високите температури и испуштањето на метански гас. Властите се предизвикани да преземат стандардни мерки за спречување на подобни инциденти во иднина.

Од друга страна пак, ЈП „Охридски Комуналец“ објави дека во текот на последните денови, на депонијата се подметнале два пожари, за кои поднесени се пријави на СВР Охрид. Инцидентите се под контрола, но екипите го надзоруваат објектот и ја спроведуваат потребната обработка.

– Службите на ЈП „Охридски Комуналец“ од Охрид, го санираат опожарениот дел, а во неколку наврати интервенирала и Противпожарната единица на Охрид и Ресен. Депонијата со механизација се затрупува со земја и се гаси и со беспилотно летало-дрон со течна алга, а до самозапалување е дојдено поради високите температури, како и излегувањето на метанскиот гас. Состојбата се следи интензивно на терен од страна на инспекциската служба и укажано е да се вклучат сите расположиви капацитети (човечки и механизација) за санирање на состојбата во насока на спречување на понатамошно загадување на воздухот и животната средина и заштита на здравјето на луѓето, потенцираат од ДИЖС.

Се повикуваат граѓаните да бидат внимателни и пријават секоја недозволена активност на депонијата „Буково“, која може да допринесе за загрозување на околната средина и јавното здравје. Властите изразуваат предвидливост дека ќе успеат да контролираат ситуацијата и да го стават под контрола огнот кој повторно се разгорува на депонијата.