Во Радожда организирано е подводно чистење на Охридското Езеро

Нуркачките клубови „Норкач“ и „Скаут“ од Струга во саботата органзираат подводно вода на Охридското Езеро кај селото Радожда.

Според информациите на клубовите, предвидено е воздухот на брегот на Охридското Езеро во вода и на копно во должина на Радожда.

– Во вода ќе влезат искусни нуркачи, придружници од кајчиња на кои ќе се соберат целото ѓубре што ќе се извади од езерото. Акцијата е поддржана од јавното претпријатие „Комунално“, кое со своите возила ќе го соберат сметот и ќе однесат до крајната дестинација за поднесување, ќе посочуваат од поддршката за подводни активности „Норкач“ и нуркачкиот клуб „Скаут“.

За чистење на плажата и крајбрежјето, посочува дека може да учествува секој, додека за подводното месо само лица кои поседуваат лиценца за нуркање.

– Ве покануваме да го зголемиме делот од акцијата, сите заедно со личниот придонес, можеме да направиме значајна разлика во заштитата на Охридско Езеро. Охридското Езеро е Светско културно наследство и е големо и најзначајно природно езеро во Македонија. Од тука, одговорноста за чувување на она што сме го наследиле е на сите нас,

-велат од двете нуркачки клуба во Струга.