Реакција од Демир Далип: ЗОШТО, СО ХУМАНИТАРНАТА АКЦИЈА СПРОВЕДЕНА ОД СТРАНА НА ИВЗ-ОХРИД, НЕ СЕ ОПФАТЕНИ РАНЛИВИТЕ КАТЕГОРИИ НА ЕГИПКАНИ??? ДАЛИ, ЕГИПКАНИТЕ-МУСЛИМАНИ СЕ ТРЕТИРААТ КАКО ГРАГАНИ ОД 5 ТИ РЕД???

РЕАКЦИЈА: ЗОШТО, СО ХУМАНИТАРНАТА АКЦИЈА СПРОВЕДЕНА ОД СТРАНА НА ИВЗ-ОХРИД, НЕ СЕ ОПФАТЕНИ РАНЛИВИТЕ КАТЕГОРИИ НА ЕГИПКАНИ??? ДАЛИ, ЕГИПКАНИТЕ-МУСЛИМАНИ СЕ ТРЕТИРААТ КАКО ГРАГАНИ ОД 5 ТИ РЕД??? ЗА ЦЕЛАТА СОСТОЈБА ВЕКЕ Е ИЗВЕСТЕН ПОГЛАВАРОТ НА ИВЗ -РЕСУЛЛ-УЛЕМА ХФЗ ШАКИР ЕФ.ФЕТАИ…!!!


Почитувани,

ИСЛАМСКАТА ВЕРСКА ЗАЕДНИЦА, спроведе Хуманитарна акција, а проектна цел беа верниите -Муслимани кои спагаат во категоријата,,ранлива категорија на грагани и социјален ризик.Целата ова благодарна акција беше организирана од Поглаварато на ИВЗ, како и Претседателот на Хуманитарната Организација ,,ХИЛАЛ,, Ефенди Фадил Рамадани. На Муфтиниството на ИВЗ-ОХРИД МУ СЕ ДОДЕЛЕНИ 128 ПАКЕТИ, ЗА ДА МУ СЕ ДОДЕЛАТ НА ГОРЕНАВЕДЕНАТА ГРУПА НА ВЕРНИЦИ ВО ПРЕСРЕТ НА ГОЛЕМИОТ МУСЛИМАНСКИ ПРАЗНИК РАМАЗАН.
Денес, ми се обратија над 20 грагани Египкани, кои ми се пожалија дека не примиле пакет ниту пак било каква помош од страна на Муфтиството на ИВЗ-Охрид.
Се поставува рашањето:Зошто, од ова Хуманитарна Акција во голема мера се изземени Египканите-Муслимани кои се патем голем процент на фактор на социјален ризик.Ако, не знаеле , можеле да ги дадат на Џамискиот Одбор на џамијата ,,Емин Махмут,, па тие знаат каде најадекватно и најсоодветно да ги поделат, но тоа не го направиле.Ова, не е во согласност на она што не учи ИСЛАМОТ, ХУМАНОСТ, СОЛИДАРНОСТ, ВЗАЕМНА ПОЧИТ, МИЛОСТ……
Не сакам да отворам дебата на тема со колку атрактивен деловен простор располага Муфтиството на ИВЗ-Охрид, за тоа потоа, и колкави кирии земаат бидејки истите ги издаваат под закуп???!!!
Она, што можев да го направам е да го известам ПОГЛАВАРОТ НА ИВЗ за овие состојби, бидејки ,ичигледно ова помош не заврила таму каде што треба, ами таму каде што некои сакаат.
НЕКА ВИ СЛУЖИ НА ЧЕСТ, НО БЕЗ ТРАНСПАРЕНТНОСТ, ОТЧЕТНОСТ, ИСКРЕНА ВЕРСКА МИСЛА И ВЗАЕМНО ПОЧИТУВАЊЕ, СЕКОГАШ ОЧЕКУВАЈТЕ ВАКОВ СРАМЕН ЕПИЛОГ.
ВРЕМЕ Е ЗА ПРОМЕНИ….!!!