Ковачевски: Во време на криза растат платите и пензиите

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, на седницата за пратенички прашања во Парламентот, порача дека со системските решенија што ги носи Владата и со антикризните мерки, има покачувања на минималната и просечната плата, растат пензиите, со мерките за замрзнување на цените на основните призводи Владата го штити стандардот на граѓаните, односно нема непотребни трошења, туку парите се насочуваат кон граѓаните.

„Почнувајќи од април, минималната плата во државата ќе биде повисока за 2.175 денари и од 18.000 ќе се покачи на 20.175 денари. Од следниот месец, секој работник ќе ја зема оваа плата како минимална плата. Како што ветивме, го исполнивме ветувањето“ рече премиерот Ковачевски.

Ова, како што констатираше премиерот, значи над 12-процентно зголемување на основната минимална плата и линеарно усогласување на платите на 27.000 работници, како и во сите сектори, во коишто законите се усогласени со Законот за минимална плата. Во шест години, како што посочи премиерот, Владата за четири пати ја зголеми минималната плата: на 12.000, на 15.200 денари, на 18.000 и сега на 20.175 денари.

„Заврши времето кога работниците во време на владеењето на ВМРО-ДПМНЕ, околу 90.000 работници во текстилната, чевларската и кожната индустрија, беа дискриминирани и земаа плата пониска од законскиот минимум. Денес, минималната плата важи за сите стопански гранки, а со донесеното законско решение, минималната плата ќе расте секој март, без да зависи од волјата на која било, сегашна или идна Влада“, посочи премиерот Ковачевски.

Растот на минималната плата, како што рече премиерот, ќе поттикне раст и на останатите плати.

„Просечната плата сега изнесува 34.364 денари и дополнително ќе се зголеми“, најави премиерот Ковачевски.

Пивеќе на следниот линк:

https://vlada.mk/node/32683