Од 1 март поскапуваат некои лекови

Уште поголемо поскапување на цените на лековите се очекува од 1 март. Зголемувањето ќе влијае на категоријата лекови кои се земаат без рецепт, а не на оние кои се дел од позитивната листа, објавува Алсат-М.

Од Здружението на фармацевти велат дека од пандемијата досега, десетици лекови забележале зголемување од најмалку 20%.

„Имаме официјална информација од компаниите дека поскапување, особено од 1 март, ќе има кај лековите ОТЦ, каде поскапувањето ќе биде видливо, а нема најава за лековите од позитивната листа и другите лекови кои се земаат со лекарски рецепт. Поплаки има и од граѓаните. Тие се во право, има некои лекови кои недостигаат на фармацевтскиот пазар, како што се лекови за епилепсија кои одамна ги нема, а има и некои други лекови за срце кои лекарите ги препишуваат“, рече Имер Имери, потпретседател на Комората на фармацевти.

Во една ваква ситуација, многу граѓани не можат да си дозволат да ги купат потребните лекарства.

Текстот во целост на: Алсат-М.