ДЕМИР ДАЛИП РЕАЛИЗИРА СРЕДБА СО ЗАМ.АМБАСАДОРОТ НА ДЕЛЕГАЦИЈАТА НА ЕУ ВО МАКЕДОНИЈА, Н.Е. ЏУЛИЈАН ВАСАЛО

Демир Далип, предводник на НГИ,,КОАЛИЦИЈА НА ЕГИПКАНИ, реализира средба со Зам.Амбасадорот на Делегацијата на ЕУ во Македонија Н.Е. Џулијано Васало. Средбата била конструктивна, на која се истакнало,за најкруцијалните проблеми со кои се соочуваат припадниците на етничката заедница на ЕГИПКАНИ.

8 8

Во тој смисол, укажано било на фактот дека не се соодветно и правично застапени во институциите на системот, дека не се имплементира и за нас Охридскиот Рамковен Договор како и Амандманот 6 од Уставот на Македонија, маргинализација во полето на образованието, културата, и севкупното живеење. Од страна на Зам.Амбасадорот на мисијата на ЕУ во Македонија, НЕ.Е.Џулијан Васало, добил цврсто уверување, дека ке бидат подржани сите демократски методи и напори, во насока на ИНСТИТУЦИОНАЛНА ИНТЕГРАЦИЈА НА ЕГИПКАНИТЕ, ВЛАДЕЕЊЕТО НА ПРАВОТО КАКО И СООДВЕТНАТА И ПРАВИЧНАТА ЗАСТАПЕНОСТ НА ЕГИПКАНИТЕ.