ЕГИПКАНИТЕ БАРААТ ЗАГАРАНТИРАНО ПРАТЕНИЧКО МЕСТО ВО СОБРАНИЕТО НА МАКЕДОНИЈА

Египќаните во Македонија, се чуствуваат ,,уморни,, од чекање за остварување на нивните Уставно загарантирани права, како лојални граѓани на оваа држава. Нивната лојалност, мирољубивост , желба за соживот, институционална интеграција, правична и соодветна застапеност, денес, Македонскиот Египќанец, го плаќа со негово тотално маргинализирање, во целиот општествено политички, културен, економски живот, што од друга страна, како причинско последична појава, ја позиционира ова етничка заедница, во убедливо најдискриминиран етникум во Р.Македонија. Дека организациите на Египќаните, пред се НВО, не седат со скрстени раце, е и фактот, што во духот на парламентарната демократија, правото на еднаквост и рамноправност, праведната и соодветна застапеност на Египќаните во институциите на системот, како и во насока на запазување на основите на мултиетничкиот карактер на државата Република Македонија, како држава на сите нејзини граѓани, во согласно Уставот и позитивните прописи Предлагаат на етничките заедници на Египќаните, Хрватите, Црногорците, Бугарите, Русите да им биде загарантирано пратеничко место во законодавниот дом. Во конкретниот моментум, во духот на Европските вредности и демократските начела, подрување на измена на Изборниот Законик, во насока погоренаведена со една изборна единици,сметаме дека е Европска вредност, истакна Дипл.правник Демир Далип.