Итно примена на законот за минимална плата или штрајк

Или примена на законот за минимална плата или штрајк. Од Конфедерацијата на слободни синдикати испратија писмо до пратениците со кое бараат да престане хаосот со платите во земјава. Нивниот став е минималната плата да се зголеми и да изнесува 18.000 денари, но дека пратениците се должни да не дозволат урамниловка или изедначување на платите без оглед на степенот на сложеност на работо.

Со буџетот за идната година планирано е згоелмување на платите од 5 до 15% за определени дејности, а според Ралповски тоа дополнително ќе го зголеми хаосот. Ако средствата не бидат соодветно распоредени, најавува радикални мерки.

И ССМ најавува можност за генерален штрајк. На последниот состанок на претседателството на Владата и беше даден рок од 30 дена за исполнување на нинвите барања, едно од нив е минимална плата од 18.000 денари.