Како почна да се слави 1ви април – денот на шегата

Во најразлични земји од целиот свет, Денот на шегата се слави секоја година на 1 Април. Понекогаш го нарекуваат и денот на сите шегаџии. 1 Април не е национален празник, но секаде е признаен и се прославува како ден кога многумина прават разни шеги и будалштини. Овој ден го одбележува присуството на весели или други шеги, трикови и други практични шеги на различни пријатели, членови на семејството, наставници, соседи, колеги итн.

1 април – Постојат повеќе теории од кои ниту една веродостојно не го објаснува потеклото на овој ден. Меѓутоа факт е дека многу народи и култури на почетокот на април го славеле денот или деновите на несериозност, што можеби било поврзано и со заминувањето на зимата и доаѓањето на пролетта, а со тоа настапувало и повеселото расположение.

Според една теорија Римјаните и Хиндусите ја славеле пролетната еквиноција со почетокот на 25 март, како и завршувањето на Новата година на 1 април. Кога папата Грегор Тринаесетти во 1582 година Јулијанскиот календар го заменил со нов, Грегоријанскиот календар, според кој Новата година се славела на 1 јануари, многумина не сакаа да ги прифатат новиот датум или не знаеле за него, па славеле по старото сметање на времето.

Други за тоа ги исмејувале и измислувале разни шеги на нивна сметка. Подоцна тој обичај се проширил и во Европа. Со оглед на тоа што Англичаните Грегоријанскиот календар го вовеле во 1752 година, а веќе уште тогаш биле познати првоаприлските шеги, оваа теорија е доведена под знак прашање.

Според теоријата на професорот Џозеф Боскин од Бостонскиот универзитет римскиот император Константин му дозволил на својот дворски шут Кугели да биде „крал на еден ден“, бидејќи дворците забавувачи се насмеале со изјавата оти подобро би владееле со империјата од него.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *